Encontres improbables fa referència a una activitat dels estudiants de 1r curs del Cicle Formatiu de Grau Superior Direcció de Cuina de Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi i MigraStudium, entitat social de la Plataforma Apostòlica de la Companyia de Jesús, dedicada a la migració.

A continuació expliquem un parell de conceptes per contextualitzar l’ECREVI Cuinem amb Migra:

· L’ECREVI és l’acrònim (Experiència de CREixement VItal) de les activitats de sentit que impulsa la Formació Humana i Pastoral a l’FP a partir dels continguts curriculars. Els ECREVI segueixen els moments de procedir ignasians PER (Preparar, Experimentar i Reflectir), tenint la metodologia ApS com a base didàctica.

· MigraStudium és moguda pel desig de construir una societat cohesionada i on valgui la pena viure-hi, siguis com siguis, i vinguis d’on vinguis.

Ens podem fer una bona composició de l’experiència descrivint els tres moments de l’ECREVI Cuinem amb Migra:

Preparar. L’activitat central és conèixer MigraStudium de forma directa i vivencial: usuaris i responsables ens acullen a la seva seu per explicar-nos la seva missió, activitats i l’espai interreligiós. A la tutoria recollim i compartim la sensibilització: impactes, dubtes, valoracions, etc., i prepararem l’acollida dels participants del curs de cuina de Migra a l’escola: calendari, dinàmica de presentació, grups per a cada taller, decidir la recepta per cuinar conjuntament i altres consideracions organitzatives.

Experimentar. Trobada a l’aula tècnica de cuina d’estudiants i professors de l’escola i de Migra. Acollida, presentació de l’activitat, grups de treball i, en acabar la classe, menjar per dinar allò que hem cuinat junts. És un moment per compartir i conversar sobre realitats personals, projectes de futur, d’oferiments, orígens, secrets culinaris, tradicions, etc.

Reflectir. Passats un dies, a l’espai de tutoria, proposem unes dinàmiques per prendre consciència i compartir allò que ens “ha mogut” interiorment de l’experiència viscuda: com m’he sentit?, inquietuds, propòsits, relació amb l’ideari de l’escola. Aquest és un moment reflexiu, estructurat i acompanyat (temps personal i de comunicació) amb la intenció que l’experiència viscuda deixi petjada en l’estudiant.

Per als estudiants del cicle és una activitat d’aprenentatge autèntica. A partir de l’experiència coneixen unes realitats personals perifèriques del seu dia a dia, uns “encontres improbables” que l’escola facilita.

Els ECREVI, com aquest de Cuina amb Migra, ajuden els nostres estudiants a continuar construint el seu projecte vital i vocacional i enriqueixen la seva espiritualitat.

Des de La Formació Humana i Pastoral i les àrees acadèmiques aterrem a l’aula les 4 C de les escoles jesuïtes (competents, conscients, compassius i compromesos) i completar la formació en una ciutadania Global.

Ricard Dastis i Vila.

Cap de Formació Humana i Pastoral d’Estudis Professionals Sant Ignasi.