“Aquests Premis Gaudí ens ajuden a entendre’ns com a persones humanes i transformar el món des de la bellesa”, amb aquestes paraules del Dr. Armand Puig, Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona (AUSP), va cloure el lliurament de la primera edició del Premi Gaudí a treballs de recerca de batxillerat i a projectes de cicles formatius de grau superior. Aquest premi ha estat convocat per l’AUSP i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) amb la col·laboració d’Edicions Castellnou.

L’esdeveniment va tenir lloc el passat dijous 16 de juny al Claustre de la Mercè de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, amb l’assistència dels guanyadors i els seus acompanyants, i representants de l’AUSP, la FECC i Castellnou Edicions. Per part de l’AUSP, han presidit l’acte el Degà de la Facultat Antoni Gaudí, David Abadías, i el Rector de la Sant Pacià, Armand Puig. La Secretària General de la FECC, Meritxell Ruiz, i el Cap d’àrea pastoral i socioeducativa FECC, Eloi Aran, han acabat de conformar la presidència de l’acte.

També han assistit a l’entrega de premis Dolors Rius i Jordi Grifoll, membres de Castellnou Edicions, col·laboradors del premi. Les altres autoritats que han acompanyat els premiats són: Mn. Josep M. Turull, rector de la Sagrada Família; altres membres de l’AUSP, com Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Ignasi Fuster, vicedegà de la Facultat de Filosofia de Catalunya i Albert Viciano, vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí; P. Francesc Xicoy SJ, en representació de la Companyia de Jesús; Jordi Faulí, arquitecte director de la Sagrada Família; i els tècnics del Departament d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya Carles Armengol i Eduard Ibáñez.

El primer premi, un treball dedicat a les carmelites i caputxines de Mataró

El 1r premi ha estat per Arturo Cabellos, de l’Escola Maristes Valldemia de Mataró, amb un treball titulat “Carmelites i caputxines a Mataró”, tutoritzat pel professor Jaume Prat i Fabregat. En aquest treball de recerca de Batxillerat, Arturo Cabellos s’ha centrat en dues comunitats monàstiques instal·lades a Mataró: la Immaculada Concepció, de l’orde de les carmelites descalces, i l’Assumpció de Maria Santíssima, de l’orde de les clarisses caputxines. L’alumne premiat ha compartit el dia a dia i ha entrevistat les dones que formen part d’aquests monestirs, a més d’emmarcar aquestes comunitats en el seu context històric.

Arturo Cabellos ha rebut de mans d’Eloi Aran el primer premi, dotat amb 500€ i beca del 50% de la matrícula en una de les facultats de l’Ateneu Universitari Sant Pacià pel següent curs acadèmic.

El segon premi a l’elaboració d’un capgròs dedicat a Sant Ignasi

El 2n premi s’atorga al treball titulat “Sant Ignasi, el pelegrí que crida a la festa”, elaborat per Daniel Gubianas de l’INS Pius Font i Quer de Manresa amb el suport de la tutora Irene Garcia Clavel. El Daniel Gubianas ha partit de la seva estima a les festes populars per fer un treball de recerca de batxillerat en què ha connectat aquesta passió amb la commemoració dels 500 anys de l’estada de Sant Ignasi a Manresa. Gubianas s’ha arrelat a la cultura popular per, partint de la recerca, elaborar un capgròs de Sant Ignasi i proposar música i coreografia per fer-lo ballar.

Daniel Gubians, que ha presentat el capgròs que ha elaborat durant el seu treball a tots els assistents, s’ha endut l’obsequi d’un dispositiu electrònic i d’una beca del 50% de la matrícula en una de les facultats de l’Ateneu Universitari Sant Pacià pel següent curs.

I el tercer, per l’acompanyament espiritual als centres penitenciaris catalans

Per últim, el 3r premi s’entrega a Bel Solà, alumna de l’INS Ernest Lluch de Barcelona, pel seu treball “L’acompanyament espiritual als centres penitenciaris catalans”. Aquest treball de recerca de batxillerat, que té Anna-Eva Jarabo per tutora, aprofundeix en tot allò relacionat amb el que es planteja al títol: el marc jurídic, les pràctiques religioses, l’acompanyament als interns, els voluntaris de suport i les entitats encarregades i col·laboradores. També afegeix entrevistes a persones expertes en l’àmbit de l’acompanyament espiritual o dels centres penitenciaris.

Bel Solà ha estat acompanyada per alguns d’aquests voluntaris en la cerimònia d’entrega, i ha rebut l’obsequi de dispositiu electrònic.

Espiritualitat, cultura i compromís social

Meritxell Ruiz, Secretària General de la FECC, ha destacat com aquests treballs presenten alhora tres aspectes – espiritualitat, cultura i compromís social – que remeten al sentir, pensar i fer de la persona i de la comunitat educativa. Tres aspectes actuals que podem ja trobar com a eixos vertebradors de l’escola d’iniciativa social cristiana, com la mateixa que Antoni Gaudí va construir pels fills dels obrers de la Sagrada Família. Des de la FECC es dona l’enhorabona als alumnes premiats perquè, amb la seva investigació, col·laboren a construir un país amb més profunditat, joia i compassió. 

Atesa la bona rebuda d’aquesta iniciativa, es confirma la continuïtat del Premi Gaudí per al proper curs 2022/23 i es preveu la publicació de les noves bases pel mes d’octubre, previ a l’elecció del tema del treball de recerca per part de l’alumnat de primer de batxillerat per tal que afavoreixi l’estudi del fet religiós a Catalunya.