Mariona Huguet Prunera. Historiadora de l’Art i Educadora del Museu de Lleida www.museudelleida.cat

La relíquia del Sant Drap està immersa en una història real captivadora d’amor i conquesta. El també anomenat Sant Bolquer, fou la primera roba que embolcallà el nen Jesús. L’emir de Tunis se n’apropià i el mantingué en el tresor del seu palau. Com a conseqüència d’una ràtzia a les illes de Mallorca, una mare i una filla lleidatanes, que feien estança a Pollença, són segrestades i dutes al palau de l’emir.

Durant el curs 2020-2021 es van crear al Museu de Lleida sis vídeos d’uns 10 minuts de durada cadascun, per tal de difondre continguts de les col·leccions a partir de sis personatges reals que expliquen la seva història. Aquests corresponen a sis períodes històrics diferents: el dels ibers, amb l’ilerget Indíbil com a protagonista, l’època romana amb el personatge de Porcia Nigrina, l’època d’Al Andalus amb Suleyman, la del romànic amb Elisenda de Sant Climent, la del gòtic amb Bernarda Donada i la del Barroc amb Gaspar de Portolà.

El vídeo de què parlem avui és el pertanyent a l’època del romànic i és representat per Elisenda de Sant Climent, una dona de Lleida que se’n va amb el seu marit i la seva filla a repoblar les terres de Mallorca recentment conquerides als musulmans.

Elisenda ens situa en el marc històric de l’època medieval de la conquesta cristiana i ens presenta també diferents obres d’art del Museu de Lleida mentre va narrant la seva història.

La seva filla, de nom Guillemona, es casarà amb el fill de l’emir. Elisenda de Sant Climent, passat un temps es traslladarà a la seva ciutat natal, Lleida, pel fet d’haver-se casat amb un mercader de teixits també lleidatà, de nom Arnau de Solsona. Aquest feia la ruta comercial de Lleida a Tunis. Tots havien viscut al carrer Major de Lleida(1).

Guillemona, quan se n’assabentà de la partença de la seva mare, li farà el regal més preuat del tresor de palau: el Sant Drap. D’aquesta manera la relíquia tornarà a terres cristianes i serà finalment exposada per a la seva veneració a la Seu Vella, fins que se’n perd el seu rastre durant la Guerra Civil.

Val a dir que aquest fet va causar una crisi diplomàtica, doncs l’emir de Tunis va reclamar la relíquia al rei Jaume I el qual no en sabia res, atès que Elisenda i després Arnau la van custodiar en secret. Esteu preparats per veure’l?

(1) LLADONOSA, Josep. Arnau de Solsona, un mercader lleidatà a Tunis (1218 – 1297), Rafael Dalmau editor, 1967, Barcelona, pp. 12, 13