Aquest divendres 11 de febrer ha tingut lloc, de les 11:00 a les 13:30h, la sessió sincrònica de les 15es Jornades de Pastoral Educativa (JPE) de la FECC amb el patrocini de l’editorial BAULA. Enguany s’ha comptat amb un centenar de participants, una xifra encoratjadora atesa la complexa situació que ha generat la pandèmia en l’ambit educatiu.

La jornada sincrònica s’ha iniciat amb el lliurament de la 11a convocatòria del Premi Armengol-Mir per part de la Secretària general de la FECC, la Sra. Meritxell Ruiz, que ha donat veu al guanyador d’enguany, Oriol Martín pel treball «Atzucac: una minisèrie audiovisual infantil per submergir-se en la vida» i, posteriorment, també a Rafael Rodríguez pel treball «Jesús i el cristianisme. Una experiència educativa des del misteri pasqual» que ha rebut el premi d’accèssit.  També s’ha anunciat la mutació d’aquest premi en un nou format que es presentarà properament i que implicarà un canvi de nom i bases. (Hi haurà ampliació)

Posteriorment als tallers i a l’espai de les editorials (veure programa), s’ha obert una taula rodona moderada per la periodista Glòria Barrete amb el tema “L’acció social en vincle amb la pastoral educativa” on han participat l’Ernest Botargues (Pedagog. Cap de l’Àrea d’Acció Social de l’Escola Pia Catalunya), l’Anna Carmona (Directora de l’Escola Solc Nou) i el Gmà. Josep Antoni Molina (Director Llars Champagnat). Ha estat una estona molt interessant, on els participants han aportat bones pràctiques i han respost a les preguntes de la moderadora. Apuntem, de forma sintètica, les aportacions dels tres participants a la darrera pregunta, que és la que s’està realitzant en relació al disseny del nou Pla Estratègic de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya: “Quins han de ser els trets diferencials de l’Escola Cristiana del s.XXI?”

Ernest Botargues:

  • Una escola acollidora, atès que els temps ens demanen sortir cap enfora.
  • Una escola que acompanya perquè, tot i que “no es veu”, és un dels trets comuns i reconeguts de l’escola cristiana.
  • Una escola valenta, que no te por a un cert ambient hostil. Com exemple es destaca el lliurament de les religioses de tantes escoles que, tot i ser cada cop menys, segueixen al peu del canó.

Anna Carmona:

  • Una escola amb un compromís social clar.
  • Amb atenció preferent pels col·lectius més vulnerables.
  • Vinculada i en xarxa, tant al territori més proper com entre les mateixes escoles cristianes.

Gmà. Antoni Molina:

  • Una escola que actualitza els seus projectes per respondre als reptes i fer-ne la nostra fortalesa.
  • Vincular l’èxit acadèmic al compromís social.

Tot i cloure aquesta part sincrònica de les JPE, els continguts encara estan disponibles pels inscrits fins el proper diumenge. Les vídeo-conferències estaran disponibles en obert pel proper número del butlletí Llambregades de pastoral educativa del mes de març.

Moltes gràcies a tots els que ho heu fet possible!