D’acord, potser aquests dies hem sentit a parlar del tema de les immatriculacions, a vegades amb un clar esbiaix ideològic sota el lema “l’Església ens roba”. Immatricular és reclamar la propietat d’un bé immoble i, per exemple, dels 51 béns immatriculats per l’Arquebisbat de Barcelona entre el 1998 i el 2014, hi trobem edificis de tan “dubtosa propietat” com la mateixa Catedral de Barcelona o la Basílica de Santa Maria del Mar. Per què l’Església reclama aquest patrimoni? No és per gust ni per propi benefici, atès que fer-se’n càrrec suposa, per exemple, que l’Església Catalana invertís 9,6 milions d’euros  l’any 2019 en restauració d’equipaments culturals, sinó per responsabilitat envers les expressions culturals que la comunitat cristiana ha llegat al país.

I vet aquí que, amb aquestes, estem a les portes que s’aprovi el nou currículum de religió. Un currículum formulat i expressat, ara sí!, en llenguatge competencial, que és la millor manera perquè l’assignatura de religió no quedi fora del sistema educatiu europeu. Què té a veure l’ERE (Ensenyament de la Religió a l’Escola) amb les immatriculacions? Doncs que, per exemple, en l’esborrany del currículum per al batxillerat, apareix una competència específica sobre l’art cristià. “Immatricular l’ERE” és reclamar com a contingut pedagògic, propi i al servei de tots, el patrimoni cultural de l’Església, que és també el patrimoni cultural de casa nostra.

Amb l’enfoc competencial de caràcter humanista, on preval la metodologia per sobre del contingut, ara s’obre, precisament, una porta per posar en valor un contingut sobre art cristià arrelat a la realitat del país a la classe de religió. Deixarem passar aquesta oportunitat? El Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de Religió a Catalunya (SIERC), l’Escola Cristiana (FECC) i l’ISCREB hi estan al darrera liderant l’actualització de l’ERE amb tres formacions per aquest curs, començant pels docents de didàctica i pedagogia fins arribar a tots els docents de religió.

(Dep. Pastoral- FECC)

(Església del Sagrat Cor de Jesús. Vistabela. Jujol)