D’acord, no te tant d’èxit com la Coca-Cola, però el binomi Catequesi-Escola dona força per parlar en l’àmbit de l’acció pastoral. De raons per posar l’accent en una o altra part n’hi ha de sobres i totes són comprensibles. Per una part, s’entén que la catequesi als sagraments d’iniciació cristiana (especialment l’eucaristia i la confirmació) tinguin lloc en el marc de la comunitat cristiana parroquial, en relació directa amb l’església local; per l’altra part, també és comprensible que l’escola cristiana s’ofereixi i acompanyi en els sagraments d’iniciació cristiana a un conjunt de famílies i alumnes que en l’escola hi troben un escalf més proper i que, d’altra manera, es deixarien perdre.

Entremig de les dues postures, com sol passar, hi ha una àmplia gamma de grisos. Des d’escoles que envien als alumnes que demanen atenció sagramental a la parròquia com qui els remet a un curset extraescolar aliè sense fer-ne cap seguiment; d’altres escoles que treballen “sinodalment” amb la parròquia i els centres concertats religiosos de la zona i realment acompanyen “in situ” als seus alumnes tot implicant-se en la tasca catequètica; o també parròquies que es desentenen de la dinàmica catequètica de les escoles del voltant. I encara hi haurien més casuístiques!

Sigui com sigui, aproximadament una tercera part de les escoles cristianes ofereixen servei catequètic dins dels seus projectes pastorals. Una oferta formativa que sovint no depèn tant de la xarxa institucional educativa a la que pertany un centre sinó de la seva realitat eclesial més propera. Atenent aquest fet, i entenent també que cal cercar complicitats, el Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC) i l’Escola Cristiana (FECC), amb el suport de l’editorial Claret, han programat tres webinars per aquest any gratuïts i oberts tant a la comunitat parroquial com l’educativa. La catequesi a l’escola, una xerrada per pares de joves confirmands i la presentació de la nova pàgina web del SIC han estat els temes escollits.

(Departament Pastoral – FECC)

(Imatge del primer webinar FECC+SIC+Claret. Aviat hi haurà ampliació i inscripció oberta)