Benvolguts/des,

Al llarg del cap de setmana del 9 i 10 d’octubre de 2021, es va celebrar l’obertura a la Ciutat del Vaticà de la XVI Assemblea General del Sínode dels Bisbes amb el lema: «Per una Església sinodal: Comunió, participació i missió». El diumenge següent, 17 d’octubre, es va celebrar l’obertura en casacuna de les Esglésies particulars (els bisbats), iniciant-se la fase preparatòria diocesana.

Amb paraules del mateix Papa, fer sínode significa “caminar junts, en la mateixa direcció”. En la missa d’obertura del Sínode s’adreçava així als assistents – i a tots nosaltres- en la cloenda de la seva homilia: «Estimats germans i germanes, bon camí junts! Que puguem ser pelegrins enamorats de l’Evangeli, oberts a les sorpreses de l’Esperit Sant. No perdem les ocasions de gràcia de la trobada, de l’escolta recíproca, del discerniment. Amb l’alegria de saber que, mentre cerquem el Senyor, és Ell qui ve primer al nostre encontre amb el seu amor.» Podeu llegir aquí sencera la homilia del Papa Francesc a la missa d’obertura del “Sínode sobre la sinodalitat” i teniu més informació contextual aquí: “El proper Sínode dels Bisbes, convocat per al 2023, començarà a les diòcesis”.

Des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) encoratgem a la participació de les comunitats educatives al procés sinodal. Les recomanacions al respecte són les següents:

Opció 1. En el cas que hi hagi una comunitat cristiana activa vinculada a la comunitat educativa del centre, es proposa que aquesta es constitueixi com a “grup sinodal” (conjunt de persones que treballen el procés sinodal) i treballi el document preparatori. Cada bisbat ha anomenat una persona responsable del procés sinodal, al qual se li haurà de notificar la constitució d’aquest grup sinodal i, posteriorment, fer-li arribar els resultats del treball. Es recomana enviar-ho abans del 20 de març. També es recomana fer-ho arribar de forma voluntària al Departament de Pastoral de la FECC per prendre consciència de la participació d’aquesta modalitat.

Opció 2. En el cas que no es pugui constituir un grup sinodal en el sí de la comunitat del centre educatiu, es recomana la participació individual dels seus membres a la comunitat cristiana més propera (generalment parròquies) o bé, en el cas que el bisbat corresponent ho disposi, participar en els grups sinodals que es creïn a tal efecte per a mestres i professors d’escoles (tant sigui de titularitat pública com privada).

Per tal de poder dur a terme la tasca sinodal, teniu aquí el Document Preparatori “Per una església sinodal: Comunió, participació i missió”, l’Exhortació pastoral “La comunió i la sinodalitat en la vida diocesana” (Mns. Joan Planelas) i el “Vademècum per al sínode sobre Sinodalitat” (el “manual d’instruccions oficial” de com treballar-ho). Des de la CEE podeu visitar “Iglesia en escucha

Més enllà dels documents citats, de cara a l’acompanyament de la participació en aquest procés sinodal, es recomana contactar amb els responsables designats per cada bisbat:

Tarragona: Mn. Joan Àguila Chavero. Mail: vicaria.pastoral@arqtgn.cat

Barcelona: Mn. Enric Termes Ferré. Mail: etermesf@arqbcn.cat

Girona: Mn. Joan M. Amich i Raurich. Mail: amichjoan@gmail.com

Lleida: Mn. Luis Sallán Abizanda. Mail: vicariageneral@bisbatlleida.org

St. Feliu de Llob.: Mn. Josep Maria Domingo Ferrerons. Mail: vicarigeneral@bisbatsantfeliu.cat

Solsona: Sra. Teresa Lourdes Gené i Camps, OV. Mail: ensenyament@bisbatsolsona.cat

Terrassa: Mn. Fidel Catalán Catalán. Mail: fcatalan@bisbatdeterrassa.org

Urgell: Mn. Antoni Elvira Gorgorió. Mail: tonielvira@yahoo.com

Vic: Sra. Anna Lleyda Tierz. Mail: alleyda@bisbatvic.org

Tortosa: Roger Marco i Maria Palau, sinode@bisbattortosa.org

Des del Departament de Pastoral de la FECC s’està elaborant una videocàpsula dins la sèrie “caFEïna” al respecte que apareixerà amb el butlletí “Llambregades de pastoral educativa” del mes de desembre.

Ben cordialment i bon procés sinodal,