El passat 30 de setembre l’Institut del germans del Sagrat Cor-Corazonistas van commemorar  el seu 200 aniversari. Una efemèride que es va celebrar en els diferents centres dels 35 països i dels cinc continents on són presents avui en dia.

El Col·legi Sagrado Corazón- CORAZONISTAS, de Barcelona va tenir com a acte central  una Eucaristia d’ Acció de Gracies a la Basílica de Santa María del Mar presidida pel Bisbe Mons. Javier Vilanova . A la cerimònia van assistir els alumnes des de 3er de Primària fins a Batxillerat acompanyats dels seus professors, religiosos de la congregació, famílies, representants de l’AMPA, ex-docents i col·laboradors. Entre els assistents també destaquem la presència del representant de la titularitat del Col·legi de Barcelona, h. Enrique Pérez i la Presidenta de la Fundació d’ Escoles Cristianes de Catalunya i el Cap d’Àrea de Pastoral i Acció Socioeducativa, Sra. Meritxell Ruiz i Sr. Eloi Aran respectivament.

La cerimònia es va preparar amb la col·laboració dels alumnes, docents, religiosos i famílies de l’escola. El contingut emotiu i proper va ser present en tot moment.

Els orígens dels Germans del Sagrat Cor ens porten als inicis del segle XIX a França, país profundament ferit per la violència interna de la Revolució Francesa i les guerres externes de les campanyes napoleòniques.

L’Església havia sigut  durament castigada pel seu vincle amb la monarquia, i el culte públic va arribar a estar prohibit. L’escassa educació que es brindava estava en mans de preceptors privats per a les classes altes i d’algunes poques congregacions religioses a les ciutats més benestants.

En aquest context, al 1817, el Pare André Coindre, veient que els hospitals i les presons de  la ciutat de Lió s’omplien de nois, va prendre la decisió de fundar una casa per recollir-los i apartar-los del perill. Ocupava a aquests nois en debanar la seda alhora que tractava d’instruir.

Aviat el seu nombre va augmentar, i va pensar en donar-los una ocupació més lucrativa arribant a ser més tard, per a aquests pobres nois, un mitjà de subsistència; amb aquesta finalitat, es van muntar dos telers de teixir seda.

El 30 de setembre de 1821,el pare André Coindre, va fundar l’Institut des Frères du Sacré Coeur al Santuari de la Mare de Déu de Fourvière de la ciutat de Lió ,sota la regla de Sant Agustí i les constitucions de Sant Ignasi.

La missió d’Andrés Coindre era «donar a conèixer Jesucrist i fer-lo estimar», veient en l’educació el mitjà de portar els joves a l’experiència de la fe, i de fer d’ells «bons cristians i ciutadans honrats «. El Carisma dels Germans del Sagrat Cor podria definir-se mitjançant les tres dimensions següents: una comunitat de Germans laics amb relacions senzilles i fermes, animada per una espiritualitat del Cor de Jesús, imatge de l’amor del Pare, i consagrada a una tasca educatiu-evangelitzadora destinada preferentment als més pobres (abandonats, orfes, desvalguts, delinqüents) i que es manifesta en una tasca de formació i de promoció humana.

Els aniversaris ens conviden a mirar el passat perquè aquest conté alguna cosa que val la pena ser rescatat del pas del temps. Un tresor al que tornem una i altra vegada per saber qui som, per què som així i què estem cridats a ser. En la història dels nostres avantpassats ens reconeixem, ens identifiquem i ens sentim portadors d’un llegat que mostrem amb orgull.