Volando juntos (2019) de Nicolas Vanier és una oda a l’amor a la Natura. Està basada en fets reals i explica l’aventura d’un pare i un fill que es proposen salvar unes oques que estan en perill d’extinció doncs, com diu un científic amic del pare, “Avancem tecnològicament però ecològicament estem retrocedint”.

Christian és un científic especialitzat en les oques salvatges i els seus processos de migració. Es un home despistat, abstret amb els animals i en una esbojarrada tasca, que deixa de banda la seva vida personal i emocional.

Pare i fill, cadascun en el seu món, s’hauran d’esforçar per conviure i, amb un ultralleuger, emprendran un viatge fantàstic que els ajudarà a evolucionar en la seva relació.

Al llarg de la pel·lícula es mostra el treball de camp dels ornitòlegs, què fan per a protegir les especies que estan en perill d’extinció per culpa de la mà de l’ésser humà. Veiem l’evolució de les oques, des de la seva incubació, fins la seva maduresa. També veiem el seu ensinistrament per recuperar el difícil camí migratori d’aquestes aus.  

Volando Juntos té un cert aire de documental. Cal ressaltar a bellesa de les imatges, especialment destacables les que estan relacionades amb el vol del nen i les oques, tot i el perill constant a què s’enfronten.

El missatge que transmet la pel·lícula és de respecte al medi ambient, a una vida més ecològica, perquè com diu el protagonista seguint un proverbi indi: “No heretem la terra dels nostres avantpassats sinó que la prenem prestada dels nostres fills”. Fa una crítica al món urbà i a la gent que treballa en oficines, desatenent l’ecologia. Per això demana un compromís amb la natura i contagia la consciència ecològica a les noves generacions.

La pel·lícula és familiar, bonica, emocionant i commovedora. Una pel·lícula senzilla i honesta que no vol més que el que mostra.

Activitats.

1.Analitza l’evolució de Thomas. Quins canvis hi ha en el noi? Quina és la causa dels canvis?

2. Necessitem ser recolzats per a dur a terme allò que emprenem? Per què?

3. Fer un mural sobre les espècies que es troben, actualment, en perill d’extinció. Explicar-ne les causes. Què podem fer davant d’aquesta realitat?

4. Cerca informació sobre alguna associació ecologista i fes-ne una petita investigació.

5. Digues tres accions diàries que podem fer per tenir cura del planeta.

6. Creus que a la pel·lícula es veu allò que es diu “Esperar contra tota esperança”?. Digues per què.

7. Què és per a tu l’esperança?

8. Quins valors ens vol transmetre aquesta pel·lícula?

(Proposta didàctica d’Assumpta Montserrat i Montserrat Claveras. Autores de «Una vida de cinema«)